Стига с това „Като едно време“

Лимонада на прахСедя си на масата в хола в къщата на село и чакам всички да седнем и да обядваме. Естествено повечето неща на масата ги е направила бабата или прабабата. Нищо необичайно все пак сме на село. В този момент дядото изважда една бутилка евтина лимонада и почва да разлива по чашите. Аз отказвам. Водичка, моля. 🙂 Замислям се какво има в проклетата лимонада, която никога не ми е била по вкуса – вода, захар, нещо, което да я газира, нещо, което да я направи кисела и нещо, което да я направи жълта. За произхода на последните три неща само мога да гадая…Кое от кое по-изкуствено ще да е.

И в този прекрасен момент, прабаба ми казва: „Хубава е, но не е като едно време!“ Замислям се…Колко често хората повтарят тази реплика?!?!? Писнало ми е да я чувам! За всичко се повтаря само това. Старите хора я повтарят, защото остатъка от живота им е маркиран от спомените и носталгията по младостта, която е била в онова време. Младите, защото имат някакви смътни спомени от летата прекарани на село. И все пак… Не е ли това едно голямо лицемерие? И защо изобщо се повтаря тази реплика? Сякаш, за да отхвърли неугодните нови неща, но пък да се възползва от улесненията?

 

На никой млади човек не му харесва, например, киселото млякоПрясно мляко в пластмасово шише от магазина. Всички знаем какъв вкус има домашното. Обаче малко хора ще отидат да си купят прясно мляко от някоя баба и ще си подквасят. Защо? Ами защото става много бавно, иска внимание и време. По-лесно е от магазина. Но не е като едно време. Пък и кой знае колко е стерилно млякото на онази баба в тези пластмасови шишета!?!? Безумие. Най-добре е да се влезе в интернет да се намерят координатите на местната служба по ХЕИ и да се сигнализира, че някаква баба продава съмнително мляко със съмнителен произход от съмнителна крава в съмнително пластмасово шише…Какво безобразие. Най-добре си е кофичката на Данон – те са пословични с тяхната хигиена и стерилност. Ех, но не е като едно време.

 

И доматите са същата работа – толкова изкуствени и безвкусни. Тия гърци ни наводниха с гадните си домати. Никой не продава вече български домати.

Пък онзи ден видях една баба да продава на щайга розови домати, които изглеждаха ужасно.Големи Розови домати Беше застанала пред магазин Била. Как може такова нещо. А доматите изглеждаха сякаш…сякаш…сякаш…бяха расли в градина, изложени на всички атмосферни условия и ги беше пренасяла в бог знае какво. Изобщо не изглеждаха като тези на Билата – хубави, гладки и чисти. Кой знае бабата как ги е гледала и какво им е слагала в почвата. Сигурно тор от нейната крава…УЖАС! Пък и вече е края на летния сезон. Защо ги продава чак сега?! Кой знае какви са тия домати. Аз цяло лято си ям салата Табуле. И магданоза изглежда много добре в Билата. Ех, ама пък едно време доматите бяха по-хубави.

Някой ми беше казал да си насадя домати на балкона! Как изобщо ще му хрумне на човек такова нещо. Селска работа. Пък и аз съм на работа по цяла седмица. Кога ще се занимавам?! Ама, пък си спомням едно време как като исках домат отивах до градината на баба и си откъсвах…Но сега нямам време да отглеждам домати, пък и как така на балкона. Съседите ще ме видят и какво ще си кажат: „Я, я виж тази селянката си гледа домати!“ По-добре да си ги купя от магазина, нищо, че не са като едно време.

Ей така стават нещата. По-лесно е да си ги купиш от магазина и после да мрънкаш колко са гадни зеленчуците, докато хапваш салата Табуле или пък Цезар. И това ако не е лицемерието на младите?!

SpomeniИ същевременно бабата се оплаква, че лимонадата не била като едно време. Ама оная жълтата, газираната. Не истинската лимонада от сок от лимон. А тази пълната с гадни химикали, дето се опитва да имитира вносните безалкохолни напитки, ама на 1/3 цена. Да ме прощават възрастните и тяхната носталгия, но има доста нещо от едно време, които си заНа селослужават да бъдат забравени. Българина от край време си пълни тялото с евтини неща, изключвам зеленчуците от градината и други подобни домашни благинки. И затова имаме манджи като ориз с картофи и други подобни извращения. Или пък това, че почти никой не може да седне да се храни без хляб. Бедняшка работа. Не всичко от едно време е хубаво, само спомените. Затова сега застаряващото поколение и това преди тях на по 60 години са грохнали старци. Не е щото всичко на едното време му е хубаво – хората са работили прекалено много, хранели са се с кофти храна (пак освен отгледаните вкъщи неща) и са били бедни. Така че стига с това едното време. Само спомените нека си останат.

Но да живеем днес. Всеки се оправя както може. Ама, баба ти едно време не е имала еди какво си…Ами не е имала, ама и сега на 70 или повече е половин човек. А европейският пенсионер си живее живота със здраво тяло и голяма пенсия! Не виждам много кяр от едното време, освен хубавите зеленчуци, млечните продукти и други подобни. Лимондка ли? Не, благодаря! Ще пия една студена вода!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: